LD Residence - Alessandro Villa architect

Architecture and interior

LD Residence

Renewal of a country house, Como Lake
Ristrutturazione di una casa di campagna, Lago di Como


A fresh new home has been designed in a traditional brick building, completely renovated in the structure, in the facades and interiors. Some new windows were opened to improve the luminosity of interiors, while following and completing the regular rhythm of the existing geometry. The interior finishes have been carefully chosen, combining oak and next-generation ceramics. The neutral tones are enriched by the texture of the coating materials and finishes.

La nuova abitazione è stata ricavata in una costruzione tradizionale in mattoni, completamente ristrutturato nella struttura, nelle facciate e negli interni.Alcune nuove finestre sono state aperte per migliorare la luminosità degli interni, pur rispettando il ritmo regolare delle aperture esistenti.I rivestimenti interni sono stati scelti con cura, abbinando legno di rovere e ceramiche di nuova generazione.I toni neutri sono arricchiti dalla texture delle superfici di rivestimento.

client: private
year: 2010/2015
location: Como Lake
project by: Alessandro Villa

project team:
Francesco Sasso, Rossella Cristofaro, Elena Meroni 
structures: 
Studio di Ingegneria Lorenzo Mazzoleni

 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect
 - Alessandro Villa architect