• Works
  • Articles and writings
  • About
  • Contacts
  • LA residence - Alessandro Villa architect

    Interior

    LA residence

    Interior architecture and custom-made furniture


    The house, a recent building on a hill, is spread over four levels, with large windows overlooking the Lecco branch of Como Lake. The main living spaces of the ground floor have been organized around a compact central core that integrates the stairs, the connections, the doors and the fixed furnishings, all designed and custom-made. The compactness of the central block contrasts with the opening of the living room, study, dining room and kitchen areas, open on each other to form a fluid space and to allow the view of the landscape from every point of the house. If necessary, the kitchen can be closed by two large sliding doors. The main materials are natural Travertine for the floor and oak wood for the doors and fixed furnishings. 

    Client: private
    Year: 2013
    Location: Galbiate, Lecco Lake
    Project by: Alessandro Villa
    Project assistant: Lidiia Boichenko

     - Alessandro Villa architect

    View of the central core from the living. Large sliding doors organize the space.


     - Alessandro Villa architect

    General plans


     - Alessandro Villa architect

    The system of furniture in the hallway organizes the circulation of the house.


     - Alessandro Villa architect

    Kitchen details: Travertino marble for floors, natural Oak for furniture


     - Alessandro Villa architect

    Bathroom detail: wall cladding in Amazonite, a bright green and grey Brazilian granite.


     - Alessandro Villa architect

    The studio faces the living room and is divided by a reflective glass that creates different light effects.


     - Alessandro Villa architect

    The secret door of the master bathroom is integrated in the wooden wall cladding.


     - Alessandro Villa architect

    Furniture moadboard. Natural tones and materials.